Diskuse

Opravdu ČNB překvapila?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Co já vím, tak ze zákona nemůže ČNB kupovat vládní dluhopisy.

0 0
možnosti

Například v roce 2008 toho času prezident Václav Klaus podepsal zákon, že následující dva roky může stát prostřednictvím ČNB vykupovat státní dluhopisy, bylo to samozřejmě podmíněno vydáváním nových. Nicméně není důvod se nedomnívat, že by k podobnému kroku nebylo možné sáhnout znovu. Koneckonců - dělá to Fed, dělá to ECB...

0 0
možnosti
JT

Skoda, ze neni inflace alespon 5%. Zlevnilo by to stavajici hypoteky

0 0
možnosti

Technicky sice ano, vyšší inflace znamená více peněz v oběhu - a tedy při konstantních splátkách úvěry zlevňuje, jenže ostatní výdajové složky se také zvýší (potraviny, oblečení, energie,...), čímž si rozpočet domácností jen stěží přilepší. Druhou věcí je pak to, že dlouhodobě vysoká inflace rozpočty domácností zabíjí, takže jediné možné řešení ze strany centrální banky je průdký růst centrálních úrokových sazeb.

To pak ovšem znamená, že v momentě, kdy skončí fixace hypotéky, banka dle vývoje trhu nabídne novou sazbu, mnohem vyšší, než tu původní. Konkurence třeba trochu tu cenu stlačí dolů, ale trh je trh. Takže nejen, že se zvýší ceny nutných výdajů, ale po nějaké chvíli i splátky hypotéky.

Bohužel takový scénář je do příštích let pravděpodobný. Aktuálně nemáme tak vysoké zadlužení státu (vůči HDP), ale při očekávaném vítěztví levice se výdajové složky rozpočtu neúměrně navýší, což zvýší dluhy, které bude potřeba řešit umělým zvyšováním inflace. A tak nastane situace popsaná výše.

0 0
možnosti