Petr Čakovský

Krachnou USA 17. října?

4. 10. 2013 11:31:40
Částečná uzavírka federální vlády USA, způsobená nedohodou mezi demokratickým Senátem a republikánskou Sněmovnou, pokračuje. Trhy ovšem nejsou nervózní z toho, jak dlouho daná paralýza bude trvat, nýbrž z toho, jestli si USA dokáže navýšit svůj dluhový strop.
USA v insolvenci?
USA v insolvenci?

Paralýza (a tedy uzavření úřadů, parků, muzeí) totiž neznamená nic jiného, než spoustu vládních zaměstnanců na nucené dovolené, odložení jinak pravidelných čísel Payrolls a zastavení většiny vládních projektů. USA totiž peníze na svých účtech mají, jen je nemohou používat. Na kritické výdaje však Obama a spol stále má (armáda, dávky, zdravotnictví, ...). Jenže v tomto ohledu je obrovským milníkem datum 17. října 2013, do kdy je potřeba zvýšit dluhový strop Spojených států.

Když by se strop nenavýšil, vedlo by to k nutnosti ihned vyrovnat rozpočtový deficit USA (cca 6,5% HDP). To by znamenalo okamžité zastavení vyplácení sociálních dávek a dávek ve zdravotnictví, stejně jako veškerých výdajů na armádu. Velmi reálně by stejně nakonec nezbyly peníze ani na splácení úroků dluhu USA, což už nutně vyústí v technický bankrot.

A pravda je, že nervozita z takového scénáře vydatně roste, americké banky dokonce již přešly na krizové plány a hromadí značnou hotovost pro případ, kdy by panika spustila ohromný hlad po likviditě.

Obamacare
Jenže komu by nedohoda prospěla - demokratům, nebo republikánům?! Odpověď je, že ani jedněm. Proto se v umírněnějších řadách republikánům objevují náznaky změny postoje a přehození soustředění se tlaku z odložení Obamovy zdravotní reformy (Obamacare) na širší rozpočtovou dohodu, nejspíše podmíněné tlaky na další škrty na straně výdajů. Překvapivě tak může nastat problém a blokování na straně demokratů.

Obama chce totiž dál hrát relativně tvrdou hru a odmítá se s republikány vůbec bavit o nějakých ústupcích. A odstoupení pozice republikánů od blokování Obamacare může prezidentovi vlít větší sebedůvěru v silnou vyjednávací pozici. Proto nejspíš bude chtít neudělat ústupky i v případě výdajů, protože škrty jsou mezi demokraty vnímány jako nežádoucí. Obamova nejčastější rétorika poslední doby je to, že pro Kongres je absolutní povinnost zajistit vládě financování výdajů a projektů, které již jednou byly schváleny. To asi hovoří za vše.

Celkově si ale nemyslím, že k finálnímu bankrotu dojde. Šanci na krach jednání vidím aktuálně na 1%, s narůstající nervozitou a blížícím se termínem se to však jistě může měnit. Měnit se však určitě bude vliv na středoevropský region, kterému zatím nervozita prospívá (koruna se již podívala k 25,50, polský zlotý dokonce na 4,20 EUR/PLN), z dlouhodobějšího pohledu ovšem nervozita znamená zvyšující se averzi k riziku a tím i odklon od rizikových aktiv, což ponese následek oslabování měn v našem regionu. Podobně to nejspíš očekávají i ČNB a ECB, což je patrné z jejich chladných, neutrálních postojů.

Autor: Petr Čakovský | karma: 8.02 | přečteno: 620 ×
Poslední články autora